Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-06@18:56:05 GMT

نقشه راه نظامي که ايران و ترکيه تدوين کردند؟

تاریخ انتشار: ۱ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۴۹۴۹۶۸

خبرگزاري آريا- يک نشريه روسي در گزارشي به امضاي قرارداد نظامي ميان ترکيه و ايران پرداخت.
به گزارش سرويس امنيتي دفاعي خبرگزاري آريا، آيدين مهديف، در گزارشي در نشريه پروادارو (روسيه)، نوشت:
ژنرال هاي ترکيه و ايران در خصوص همکاري دو کشور با يکديگر به توافق رسيده اند. روز پنجشنبه گذشته، در آنکارا، محمد حسين باقري، رئيس ستاد کل نيروهاي مسلح ايران، که براي ديدار رسمي عازم ترکيه شده بود، با ژنرال هولوسي آکار، همتاي ترک خود، توافقنامه پيرامون توسعه همکاري هاي نظامي دو کشور را امضا کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ترکيه و ايران در قبال بشار اسد مواضع گوناگوني را در پيش گرفته اند، اما در عراق داراي منافع مشترکي هستند: نه آنکارا و نه، تهران نمي خواهند، در کردستان عراق رفراندوم مربوط به اعلام استقلال برگزار شود.
در طول قرن ها، سرزمين پارس ها و امپراتوري عثماني بر سر حق تحت فرمان قرار دادن خاک تحت نفوذ خود در عرصه ژئو سياسي عظيمي – از قفقاز تا عراق - با يکديگر جنگ هاي سختي داشته اند. شاه هاي ايران و سلطان هاي ترک مي خواستند، راه هاي راهبردي و تجاري که از بين النهرين و ماوراي قفقاز عبور مي کرد، تحت کنترل خود درآورند. اما، در قرن بيست و يک، آنکارا و تهران تصميم گرفتند، با يکديگر نجنگند و پيرامون همکاري در راستاي آن عرصه هايي که منافعشان برابري مي کند، به صورت صلح آميزي به توافق رسيدند.
در روز ١٥ ماه اوت سال ٢٠١٧ ميلادي، محمد حسين باقري، رئيس ستاد کل نيروهاي مسلح ايران، براي ديدار سه روزه اي به آنکارا سفر کرد. اين سفر توجهات را از آن جهت به خود جلب کرد که طي بيست و پنج سال اخير، ژنرال هاي ايراني به ندرت، براي ديدار رسمي به آنکارا سفر کرده اند.
به نوشته رسانه هاي گروهي ترکيه، در روز ١ ماه مارس سال ٢٠١٧ ميلادي، در ديدار رو در روي رجب طيب اردوغان و [آقاي] حسن روحاني، روساي جمهوري ترکيه و ايران، در اسلام آباد و در حاشيه سيزدهمين اجلاس سازمان همکاري هاي اقتصادي، توافق پيرامون اين سفر ژنرال ايراني حاصل شده بود. طي يک ساعت در هتل لوکس سرنا، اردوغان و [آقاي] روحاني در پشت درهاي بسته، امکان يکي کردن تلاش هاي دو کشور در عرصه هاي گوناگون: سياسي، نظامي و انرژي را بحث و بررسي کردند.
و اما، نتيجه آن از اين قرار بود: در روز ١٧ ماه اوت در آنکارا، ژنرال هولوسي آکار و سردار سرلشگر محمد حسين باقري، روساي ستاد کل نيروهاي مسلح ترکيه و ايران، توافقنامه پيرامون توسعه همکاري هاي نظامي را امضا کردند. محتواي اين سند هنوز افشا نشده است، اما مي توان تصور کرد که از همکاري تنگاتنگ دو کشور در رويارويي عليه خطرهاي مشترک سخن در ميان باشد.
در وهله نخست، ايران و ترکيه به موازات روسيه ضامن هاي برقراري آتش بس در سوريه هستند و در ماه گذشته، اين سه کشور در خاک سوريه که درگير جنگ داخلي است، شعاع هاي عاري از تنش را تشکيل دادند. از اين رو، نظاميان ترکي و ايراني در جريان مذاکرات خود در آنکارا، نقشه «راه» ويژه خود در راستاي اقدامات مشترک و احتمالا، اجراي عمليات نظامي در سوريه را تدوين کردند.
در نگاه نخست، ترکيه و ايران در سوريه داراي اهداف گوناگوني هستند. رجب طيب اردوغان بارها، از ضرورت برکناري هر چه سريع تر «رژيم خون خوار بشار اسد» از قدرت سخن گفته است. ايران رويکرد کاملا متفاوتي را در قبال رژيم دمشق در پيش گرفته است. ايران مانند روسيه، اسد را رئيس جمهور قانوني سوريه مي داند و تحت هر شرايطي، از ارتش او حمايت مي کند.
اما، در عين حال، اردوغان اشاره کرده که مي تواند با ايران به توافق برسد. و دقيق تر اين که در خصوص مساله دردسر ساز شورشيان کرد در سوريه. تا به اين لحظه، آنکارا نتوانسته است، بعد از اخذ قرار بي شرمانه از سوي دونالد ترامپ، در ترکيه اين قرار را چنين مي نامند، در راستاي آغاز ارسال تسليحات سنگين به کردهاي سوري، به خود آيد. از اين رو، در مساله کردها، امريکا براي اردوغان متحد بشمار نمي رود. در چنين شرايطي، رهبر ترکيه گفتگوي دشواري را با جيمز متيز، رئيس پنتاگون، در پيش خواهد داشت که قرار است، به زودي، براي سفر رسمي عازم ترکيه شود.
مورد بعدي اين است که منافع آنکارا با تهران در رابطه با مساله کردها برابري مي کند. هم در ايران و هم، در ترکيه، جمعيت کثيري از کردها سکونت دارند که در آينده، مي خواهند، کردستان بزرگ خود را به حساب جدايي بخشي از خاک ايران، ترکيه، سوريه و عراق تشکيل دهند. ترکيه و ايران تحت هيچ شرايطي، نمي خواهند اجازه دهند که چنين موردي پيش آيد.
از اين رو، يکي از مسائل اصلي در دستور کار مذاکرات ژنرال هاي ترکي و ايراني در آنکارا، مساله برگزاري رفراندوم اعلام استقلال در آينده نزديک بوده است که دولت کردستان عراق قصد برگزاري آن را دارد. ترکيه و ايران تدابير مشترکي را اتخاذ خواهند کرد تا اجازه ندهند، اين رفراندوم برگزار شود.
اما، منافع آنکارا و تهران فقط در مسائل نظامي برابري نمي کنند. هر دو کشور به همکاري در مسائل استخراج و حمل و نقل نفت و گاز علاقه مند هستند. يکي از نتايج مهم ديدار روساي جمهوري ترکيه و ايران در اسلام آباد، اخذ توافق پيرامون مشارکت آنکارا در بهره برداري از معادن غني نفت و گاز در ايران بوده است.
در روز ١٥ ماه اوت سال ٢٠١٧ ميلادي، شرکت هاي روسيه، ترکيه و ايران قرارداد پيرامون بهره برداري مشترک از معادن نفتي و گازي ايران را امضا کردند. ارزش اين قرارداد هفت ميليارد دلار ارزيابي مي شود. از طرف ترکيه، شرکت Unit International اين قرارداد را امضا کرد که اونال آيسال، رئيس سابق کلوب فوتبال «گالاتاساراي» صاحب آن است. از طرف روسيه، شرکت «زاروبژ نفت» و از طرف ايران نيز شرکت Ghadir Investment اين قرارداد را امضا کرده اند.
بدين ترتيب، کنسرسيومي تشکيل مي يابد از چهار معدن ايران بهره برداري خواهد کرد که توليد شبانه روزي آنها به ١٠٠ هزار بشکه نفت خواهد رسيد. کارشناسان ذخاير اين معادن را ١٠ ميليارد بشکه نفت و ٧٥ ميليارد کيلومتر مکعب گاز ارزيابي مي کنند.
اين کنسرسيوم همچنين، قصد دارد، بهره برداري از معادن نفت و گاز در ديگر مناطق ايران را نيز آغاز کند. کارشناسان خاطر نشان مي کنند که بهره برداري و استخراج گاز طبيعي از معادن ايران مي تواند براي بيش از ١٥٠ سال، نياز ترکيه به گاز طبيعي را تامين کند. اين موضوع ارسال هاي آينده گاز روسيه به ترکيه را زير سوال مي برد. از اين رو، ايران نقش رقيب شرکت «گاز پروم» را در بازار ترکيه ايفا مي کند.
افزون بر آن، ترکيه با قاطعيت، قصد دارد، به چهار راه اصلي جريانات صادراتي نفت و گاز از درياي خزر، آسياي مرکزي و خاور نزديک به بازار اروپا تبديل شود. از اين رو، اردوغان اميداور است که ايران را به کشيدن خط لوله در خاک خود متقاعد سازد که امکان آغاز دور زدن روسيه در صادرات گاز طبيعي به اروپا از طريق ترکيه را براي ترکمنستان، ازبکستان و قزاقستان فراهم خواهد ساخت. اين مساله در رابطه با اين موضوع اهميت پيدا مي کند که روسيه اجازه نداده است، در بستر درياي خزر خط لوله گاز رساني احداث شود.
بنابراين، رجب طيب اردوغان بازي ژئو سياسي پيچيده اي را در پيش گرفته است. در وهله نخست، ايران به ترکيه در رويارويي با خطر جدايي طلبي کردها نياز دارد و در وهله دوم، براي تعويض تدريجي نياز ترکيه به واردات گاز طبيعي روسيه به گاز طبيعي ايران.
از اين رو، به اعتقاد آنکارا، ايران قادر خواهد بود، به ترکيه در تبديل شدن به حلقه ارتباطي اصلي در افزايش جريانات موجود در ارسال گاز طبيعي از آسياي مرکزي به کشورها اتحاديه اروپا کمک کند. اين هدف جاه طلبانه باعث مي شود تا به بروکسل نشان داده شود که آنکارا مي تواند، به ضامن اصلي در امنيت انرژي اروپا تبديل شود. اين موضوع به نوبه خود، مي تواند اروپا را به ازسرگيري مذاکرات با ترکيه پيرامون مساله عضويت اين کشور در اتحاديه اروپا متقاعد سازد.
بدين ترتيب، از نگاه آنکارا، چشم انداز رشد نفوذ ترکيه تا به اين اندازه نويد بخش مي نمايد. در مسکو، با طرح هاي اردوغان در راستاي کنار زدن تدريجي شرکت «گاز پروم« از بازار اروپا موافق نيستند.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۴۹۴۹۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترکیه: از تمام ابزار‌ها برای اعمال فشار به اسراییل استفاده می‌کنیم

وزیر خارجه ترکیه پس از اعلام قطع روابط تجاری آنکارا و تل‌آویو مدعی شد که این کشور از تمام ابزارهای ممکن برای اعمال فشار به رژیم صهیونیستی، استفاده خواهد کرد.

به گزارش مهر به نقل از المیادین، «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی (OIC) در گامبیا اعلام کرد که آنکارا پذیرش و حمایت فزاینده از فلسطین از طرف کشورهای دیگر را برای اسراییل مضر می داند و آمادگی خود را برای به کارگیری تمام امکانات ممکن به منظور اعمال فشار به اسرائیل را اعلام می‌کند.

وی دراین‌باره گفت: مردم ما از این اجلاس انتظار نتایج ملموسی دارند. به رسمیت شناختن فلسطین از سوی دولت های بیشتری ضربه مهمی به اسرائیل وارد می کند. علاوه بر این، ما باید تمام تلاش خود را برای تضمین عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل انجام دهیم.

فیدان با تاکید بر تصمیم آنکارا در اول ماه مه برای حمایت از اقدام قانونی آفریقای جنوبی علیه اسرائیل در دادگاه کیفری بین‌المللی، تاکید کرد که ترکیه از همه کانال‌های دیپلماتیک برای اطمینان از مواجهه اسرائیل با عواقب استفاده خواهد کرد.

در همین زمینه، ییلماز تونچ، وزیر دادگستری ترکیه، روز شنبه از کریم خان دادستان دیوان کیفری بین‌المللی (ICC) خواست تا تحقیقات درباره جنایات «اسرائیل» در غزه را تکمیل کند.

وی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: ناکامی [کریم خان] دادستان دیوان کیفری بین‌المللی (ICC) در تکمیل تحقیقات و طرح شکایت علیه جنایات علیه بشریت ارتکابی در فلسطین، باعث تشدید فاجعه غزه و تداوم کشتار کودکان می‌شود. تاخیر در این پرونده مهاجمان اسرائیلی را تشویق می‌کند، اعتبار حقوق بین‌الملل را از بین می‌برد و دیوان کیفری بین‌المللی را خنثی می‌کند.

پنج‌شنبه گذشته پس از ادعای تل‌آویو مبنی بر اینکه آنکارا نیز مانع دسترسی کشورهای ثالث به بنادر ترکیه جهت تجارت با اسرائیل شده است، ترکیه روابط تجاری خود با رژیم صهیونیستی به طور کامل به حالت تعلیق درآورد.

بلومبرگ به نقل از دو مقام ترکیه‌ای آگاه به امور مدعی شد که تمام صادرات و واردات ترکیه به مقصد و از مبدا اسرائیل، تعلیق شده است.

یسرائیل کاتز، وزیر خارجه صهیونیست‌ها به طور جداگانه مدعی شد که آنکارا همچنین اقدام به ممانعت از واردات و صادرات مرتبط با اسرائیل در بنادر ترکیه کرده است. وی با متهم کردن آنکارا به نقض توافقات تجاری با تل‌آویو، گفت که به «وزارت خارجه اسرائیل دستور داده است تا با تمرکز بر سایر کشورها، به‌دنبال جایگزین باشند.»

وزیر خارجه صهیونیست‌ها درباره اینکه کدام بنادر ترکیه از مراودات تجاری با تل‌آویو ممانعت به عمل آورده‌اند، شفاف‌سازی نکرد. به گفته یک منبع دیپلماتیک به المانیتور، وزارت خارجه رژیم صهیونیستی در حال حاضر تاثیرات تصمیم ترکیه درباره توقف صادرات را تایید کرده است.

ترکیه در ماه آوریل اعلام کرد این کشور تا زمان اعلام آتش‌بس در نوار غزه، صادرات طیف گسترده‌ای از محصولات خود را به اسرائیل محدود خواهد کرد. براساس اعلام وزارت تجارت ترکیه، این محدودیت ۵۴ محصول مختلف شامل آهن، سنگ مرمر، فولاد، سیمان، آلومینیوم، آجر، کود شیمیایی، تجهیزات ساختمانی و همچنین سوخت موشک و هواپیما را شامل می‌شود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • تدوین نقشه راه اجرای سند تحول بنیادین
  • ادعای ترکیه درباره شرط حماس برای کنارگذاشتن سلاح
  • تدوین نقشه راه تجارت ایران و عراق
  • نقشه راه تجارت ایران و عراق تدوین می‌شود
  • تحریم ترکیه طی چند روز بر مصرف‌کنندگان اسرائیلی تأثیر خواهد گذاشت؟
  • ترکیه: از تمام ابزار‌ها برای اعمال فشار به اسراییل استفاده می‌کنیم
  • ترکیه: از تمام ابزارها برای اعمال فشار به اسراییل استفاده می‌کنیم
  • عبدالفتاح البرهان برای تشییع جنازه پسرش به آنکارا رفت
  • ترکیه برای بازگشت به برنامه مونتاژ F-35 شرط گذاشت
  • پایان روابط تجاری ترکیه ـ اسرائیل/ اردوغان در جنگ غزه به دنبال چیست؟